یکی از انواع مهاجرت به خارج از کشور، مهاجرت تحصیلی میباشد که افراد برای کسب علم و تحصیل در بهترین دانشگاههای سراسر دنیا، اقدام به مهاجرت کرده تا زندگی خود را مطابق تصورات خود بنا کنند. تحصیل در کشورهای خارجی، یکی از آرزوهای دانشجویان برتر و نخبه است. میل به پیشرفت و فتح قلههای علمی از اهداف بسیاری از علم طلبان میباشد. اما با توجه به وضع موجود که اعزام دانشجو با سختیهایی روبرو است، بسیاری از آنان از آرزوی خود دست کشیده و خود را محدود نمودهاند.
عدهای از افراد به کشورهای مختلف دنیا ازجمله آلمان، استرالیا، ایتالیا و کانادا مهاجرت میکنند تا از برترین سطوح علمی و تکنولوژی آن کشورها بهره برند. برخی نیز به دلیل عدم موفقیت در کنکور و یا عدم مواجهه با غول کنکور در ایران، تصمیم به امتحان کردن شانس خود در دیگر کشورها میگیرند.
اعزام دانشجو با توجه به قوانین مختلف داخلی و بینالمللی، عملی کاملاً تخصصی است که تنها از عهده افراد زبده بر میآید. وجود قوانین مختلف و رویههای متفاوت در هر کشور موجب گشته است تا بسیاری از دانشجویان مسیری سخت برای دریافت ویزای تحصیلی داشته باشند. همکاران ما در موسسه اعزام دانشجوی ساناگیتی با کمک وکیل در مشهد با داشتن تجربیات متفاوت از اکثر کشورهای ممتاز در حوزه علمی، آماده خدمترسانی به شما علم دوستان است.
تاریخچه اعزام دانشجو
در دوران قاجار و پس از جنگهای ایران و روسیه، بزرگان کشوری، متوجه عقبماندگی ایران نسبت به همتایان اروپاییشان در حوزههای علمی و صنعتی گردیدند و به همین دلیل اقدام به اعزام دانشجو برای کسب علم و فراگیری فنون مختلف ازجمله فنون جنگی کردند، که این روند تا به امروز نیز ادامه داشته است. هرچند در حال حاضر دانشجویان کمتری از طرف دولت برای کسب علم، به خارج از کشور اعزام میشوند و اکثر دانشجویان با هزینه شخصی و با درخواست خود برای کسب علم مهاجرت میکنند.
درگذشته اعتقاد بر این بود دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیلکردهاند به دلیل عدم هماهنگی فن فراگرفته شده بافرهنگ جامعه اسلامی، افرادی مضر برای اجتماع خود خواهند بود اما امروزه با توجه به پیشرفت علم و فرهنگ در جایجای این کره خاکی، دیگر مرزبندیها تا حد زیادی از بین رفته و اعزام دانشجو یکی از عقلانیترین کاری است که میتوان انجام داد.
در دوره صفوی، نوعی نزدیکی بین ایران و اروپا پدید آمد و باعث رونق اعزام دانشجو گردید. برای اولین بار شاهعباس دوم، چند نفر را برای فراگیری هنر نقاشی به رم فرستاد. ازجمله این افراد میتوان به محمد زمان، اشاره کرد که سبک نقاشی در ایران را دگرگون کرد. پسازاین اقدام، دیگر تا زمان فتحعلی شاه اعزام دانشجو صورت نگرفت. گویی شاهان صفوی و قاجاری، اموری مهمتر از اعزام دانشجو برای کسب علم و آبادانی کشور داشتهاند.
در سال 1190 هجری شمسی، عباس میرزا دو نفر را برای فراگیری هنر و پزشکی به انگلیس فرستاد. چهار سال بعد، عباس میرزا مجدداً، پنج نفر را به همراه کلنل دارسی به انگلیس فرستاد.
پس از کوششهای فراوان عباس میرزا برای اعزام دانشجو، امیرکبیر، این بزرگمرد تاریخ ایران، مدرسه دارالفنون را در سال 1230 تأسیس کرد. پس از این واقعه، اعزام شوندگان به خارج میتوانستند تحصیلاتشان را تا حد متوسطه در ایران انجام دهند. از تاریخ برمیآید که مقصد اکثر دانشجویان در زمان قاجار، فرانسه بوده است اما انگلستان نیز جزء کشورهایی بوده که دانشجویان زیادی از ایران را تربیت کرده است.
رضاشاه نیز در زمان پادشاهی خود بر قلمرو ایران، 60 دانشجو را برای فراگیری علوم مختلف ازجمله فنون نظامی به فرانسه اعزام کرد. در سال 1308 اولین قانون در باب اعزام دانشجو تدوین گشت و با تصویب وزارت معارف حدود 100 دانشجو برای فراگیری علم به خارج از کشور اعزام شدند تا بعد از فراگیری دروس مختلف به ایران بازگشته و مناصب مهم کشوری و لشکری را عهدهدار شوند.
مجاز بودن موسسه، شرط اولیه اعزام
متأسفانه بسیاری از مؤسسات با سوءاستفاده از شور و شوق افراد برای تجربه محیط جدید تحصیلی، و با جلب اعتماد آنها مبالغ گزافی از متقاضیان اخذ میکنند. این مؤسسات نهتنها کمکی برای اعزام دانشجو نمیکنند بلکه با هدر رفتن زمان طلایی این افراد، مانع پیشرفت آنها نیز خواهند شد.
در فرض معتبر بودن مؤسسات اعزام دانشجو، کارشناسان موسسه مذکور میتوانند با ارائه مشاوره و کمک به یافتن دانشگاهی معتبر متناسب با توانایی شما، شما را در امر اعزام یاری نمایند. ارسال کامل و بهموقع مدارک امری ضروری است که کارشناسان خبره سانا گیتی بدان توجه خاص دارند. کمک گرفتن از مؤسسات معتبری همچون سانا گیتی میتواند شانس شما را برای دریافت ویزای تحصیلی تا حد زیادی افزایش دهد. جهت دیدن کیفیت مدارس و دانشگاه ها و معرفی آن ها کانال آپارات ساناگیتی را دنبال کنید.
اعزام دانشجو، چرا و چگونه؟
وجود بسترهای مناسب برای پیشرفت در برخی از رشتهها و نبود امکانات کافی آن در داخل کشور از عمده دلایل افراد برای اعزام دانشجو به خارج است.اعزام دانشجو به فرآیندی گفته میشود که در آن فرد متقاضی، تحصیل در خارج از کشور را مطابق قوانین و مقررات کشور مدنظر را از طریق وکیل خوب در مشهد و همچنین قوانین و مقررات کشور خود شخص میپذیرد و مشغول به کسب علم و دانش میشود.
باید به این مسئله توجه داشت که تحصیل در یک کشور خارجی، قاعدتاً مستلزم اقامت در آن کشور نیز میباشد. بدینصورت، فرایند اعزام دانشجو بحثی است که به شرایط زندگی و اقامت او در کشور مقصد نیز مربوط میشود. بسیاری از دانشجویان پس از اعزام به خارج از کشور، درخواست اقامت دائم داده و این نیز از مسائلی است که باید دقت لازم را به آن مبذول داشت. ازجمله مباحث چالشبرانگیز و مهم حقوقی، بحث تابعیت و اقامت دانشجویان اعزامی به خارج از کشور برای تحصیل است.
اقامت به چه معناست؟
به حضور فیزیکی شخص در مکانی مشخص گفته میشود. بهطوریکه آن محل، محل زندگی او و یا محل انجام امور اصلی وی باشد. به این محل بر طبق قوانین حقوق بینالملل خصوصی، اقامتگاه گفته میشود که یکی از مهمترین مسائل برای اعزام دانشجو میباشد.
تابعیت یعنی چه؟
ازنظر حقوق بینالملل خصوصی، وجود علقه و ارتباط مشخص فرد با یک کشور، نمایانگر تابعیت ایشان میباشد. این ارتباط میتواند ناشی از اقتضائات سیاسی، فرهنگی، خانوادگی و غیره باشد.
داشتن تابعیت حق هر انسانی است و از حقوق اولیه بشر، داشتن تابعیت میباشد. کشورها مگر در مواقع ضروری، حق سلب تابعیت از افراد را ندارند.
افراد میتوانند بنا بر مصالح خود تغییر تابعیت داده و یا تابعیت مضاعف کشور دیگر را کسب کنند. برخی کشورها با مقوله دو تابعیتی بودن افراد مشکل داشته و این اجازه را به تابعان خود نمیدهند اما امروزه اکثر کشورهای پیشرفته، این حق را به تابعان خود میدهند که بعد از رسیدن به سن مشخص و داشتن دلیل موجه، تغییر تابعیت داده و یا تابعیت کشور دیگر را کسب نمایند. این حق از حقوق انسانی افراد است و تا حدی، جبر جغرافیایی را کم خواهد کرد.
یکی از مسائلی که دانشجویان در بحث اعزام امید زیادی به آن دارند، تغییر تابعیت و یا کسب تابعیت مضاعف کشور مقصد است. آشنایی با قواعد حقوق بینالملل و همچنین قوانین داخلی ایران ازجمله مسائلی است که باید به آن توجه زیادی کرد. مشورت با متخصصین اعزام دانشجو و وکلای اعزام دانشجو و مهاجرت، لازم است.
دوراهی اعزام دانشجو
برای اعزام دانشجو به خارج از کشور جهت تحصیل در دانشگاههای برتر دنیا، دو راه وجود دارد.
- اعزام دانشجو از طریق وزارت علوم
- اعزام دانشجو از طریق مؤسسات اعزام دانشجو به خارج از کشور
هریک از دو مورد بالا دارای شرایطی است که افراد متقاضی باید تمامی آن را دارا باشند.
وزارت علوم اخیراً تعداد دانشجویان اعزامی به خارج از کشور را بهطور محسوسی کاهش داده و دلیل آن را وجود دانشگاهها با سطح علمی بالا و رنکینگ برتر جهانی، در داخل کشور میداند. نرخ بالای ارز نیز یکی دیگر از مسائلی است که دولت بدان توجه مینماید. ایجاد هزینه بالا برای دولت درنتیجه اعزام دانشجویان، مسلماً برای تصمیمگیری در این زمینه بیتأثیر نبوده است.
راه دیگری که بسیاری از دانشجویان آن را برمیگزینند، اعزام دانشجو از طریق مؤسسات معتبر همچون ساناگیتی میباشد که میتواند با توجه به شرایط دانشجو، بودجه فرد، رشته موردعلاقه، رزومه تحصیلی دانشجو و کشورهای مدنظر دانشجو، آنان را در انتخاب بهترین گزینه یاری کنند. در این راه، دانشجو یا موسسهای که فرد، رسیدگی به امور اعزام خود را به آن سپرده است، با دانشگاه مدنظر هماهنگیهای لازم را انجام داده و پذیرش اولیه را از آن میگیرد. در گام بعدی، هماهنگی با ارگانهای داخلی برای مجوز خروج از کشور فرد متقاضی اعزام است.
فرد میتواند شخصاً پیگیر کارهای خود برای اعزام باشد و تنها با مشورت، از تجربیات متخصصین این حوزه استفاده نماید و یا میتواند رسیدگی بهتمام کارهای خود را در زمینه اعزام دانشجو به خارج از صفرتا صد به مؤسسات معتبر تائید شده توسط وزارت علوم بسپارد.
یکی از مهمترین مباحث در خصوص هماهنگی با ارگانهای داخلی، هماهنگی با سازمان نظام وظیفه برای آقایان میباشد که دارای پیچیدگیهای حقوقی است و حضور وکیل مهاجرت و یا متخصص در این زمینه را میطلبد. بسیاری از افراد با داشتن مهارتی خاص درزمینههای مختلف و یا داشتن رزومه قوی علمی میتوانند علاوه بر اخذ پذیرش از دانشگاه مدنظر خود، بورسیه قابلتوجهی نیز دریافت نمایند.
خلاصه مطلب
اعزام دانشجو، و تحصیل دربرترین دانشگاههای دنیا، یکی از مهمترین اهداف اکثر علم دوستان است که از گذشته دغدغه مسئولین و دانشجویان بوده است. مسیر اعزام دانشجو، همواره با پیچیدگیهایی روبرو بوده که نیاز به مشورت و حضور افراد متخصص و دارای تجربه را نمایان میسازد. کسب اقامت و یا تابعیت کشور مقصد، یکی دیگر از مباحثی است که باید بدان توجه کرد. چند صباحی است که اعزام دانشجو از طریق وزارت علوم با کاهش همراه بوده است و اینیکی از دلایلی است که بسیار از افراد از طریق مؤسسات مجاز اعزام دانشجو اقدام به اخذ ویزای تحصیلی میکنند. ما در موسسه سانا گیتی گامبهگام همراه شماییم تا از خط پیروزی پیشرفت، عبور نمایید.